VERANDERING IS CRUCIAAL

In deze onrustige tijd in de fashion industrie waar het oude systeem niet meer werkt, zijn de eerste tekenen van verandering zichtbaar, maar we staan nog maar aan het begin. Wat doen de succesvolle bedrijven van nu en wat doen zij anders?

Burberry films its S/S 2014 show using the iPhone 5S

We zetten de veranderingen even op een rij.

Bij de grote fashion shows zitten geen tot weinig inkopers meer front row en is het aanbod op de runway in Nederland de laatste jaren enorm verschoven van hoog naar midden segment. Agenten kunnen moeilijk nieuwe retailers vinden, want ze kopen voorzichtiger in door de groeiende online verkoop.

De gevestigde PR-bureau’s hebben het lastig, zo is de aandacht van print verschoven naar online en zitten doelgroepen eerder op verschillende socialmedia-kanalen waar ze beïnvloedt worden door bloggers, vloggers, instagrammers en friends.

De bladen zitten vol met advertenties en kampen met dalende verkoopcijfers. Editors kunnen alleen bepaalde merken fotograferen, waardoor de editorial beelden er meer uit zien als advertenties.
En ook het aantal collecties is de laatste jaren flink toegenomen (lees fast fashion), de levermomenten worden vervroegd en de items zijn al bij grote internationale merken direct na de runway te bestellen.

img_1778

Fashion blogger Evangelie Smyrniotaki van styleheroine.com

SUCCESVOLLE BEDRIJVEN VAN NU

Het interessante aan deze onrustige tijd is dat er al enkele jaren bedrijven op de markt zijn die aansluiten op deze veranderingen. Deze bedrijven komen met een nieuw businessmodel en kiezen voor een andere marketing PR aanpak, dat succesvol is. Zoals Everlane.com of AninaBing.com die kiezen voor een direct to online-consumer aanpak.

anine-bing

Via social media creëren ze followers en fans en verkopen ze via hun webshop. Hier komt niet altijd een tussenpersoon als agent, retailer, PR-bureau aan te pas. Ze bouwen aan relaties, interacteren met hun doelgroep en leveren persoonlijke en snelle service.

Deze groeiende merken houden zich niet aan seizoenscollecties maar bieden maandelijks losse items of kleine collecties aan. Klanten kunnen ook een item pre-orderen op hun website. Hierdoor ervaart de klant dat het product exclusief is en heeft het bedrijf minder overstock. Wat ook weer bijdraagt aan een duurzamere wereld. En om de brand-experience te verhogen komen deze merken met tijdelijke flagship stores en later ook met eigen hun unieke stores.

Ook in Nederland weten o.a. Joline Jolink, Monique van Heist, JoshV en Ace & Tate wat de consumentenbehoefte van nu is en komen met een aangepast businessmodel en marketing aanpak.

DE CONSUMENTENBEHOEFTEN VAN NU & DE TRENDS

Als we even terug gaan in de tijd zien we dat branche organisaties en trendwatchers deze verandering al voorspelde. Al in 2010 liet CBW-Mitex een uitgebreid onderzoek doen naar het toekomstige consumentengedrag en de daaruit voortkomende veranderingen in de retailmarkt.

Zo hebben consumenten meer aandacht voor verantwoorde productie en kopen ze bewuster. Zal het midden segment stagneren en het hoog segment groeien. De cross-channeling zal opkomen en de groei van verkoop via smartphones zal stijgen. (M-commerce) De consumenten zullen meer behoefte hebben aan persoonlijke en fast service. De opkomst van local heroes groeit en het maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt belangrijker.

In 2012 stelde David Shah, trendwatcher en uitgever/eigenaar van View-Publications, op de Modefabriek al de vraag aan de fashion industrie: ”Are we thinking out of the box in fashion?”

nothing changes

Het gewaagde manifest ‘Fashion is dead’ van trend forecaster Lidewij Edelkoort vorig jaar zorgde voor meer tumult en zette de industrie echt aan het denken. En op 21 november j.l. vertelde Lidewij in een interview met de Deutsche Welle; ‘Fashion has lost it’s meaning. It’s the old systems that don’t function anymore. We need to change the rules, change the game, change the content”.

De bevindingen van Lidewij Edelkoort zijn realiteit geworden, we zitten er nu middenin.

KANSEN VOOR GROEI

In ons advieswerk aan snelgroeiende start ups en gevestigde scale ups zien we wat wel en niet werkt om in deze tijd succesvol te zijn. We stippen alvast 2 punten aan die in onze ogen bijdragen aan een goed fundament op het gebied van branding & business.

BRANDING: HERDEFINIEER WAAR JE BEDRIJF EN MERK VOOR STAAT

Merken die een sterke identiteit en visie hebben, onderscheiden zich makkelijker en creëren meer toegevoegde waarde voor de consument voor nu en in de toekomst.

Zo heeft Burberry een paar jaar geleden opnieuw haar identiteit, waarden en visie onderzocht en vastgelegd in een brandbook. De verkoopcijfers liepen namelijk terug en het imago van het merk sloot niet meer aan bij hun identiteit. Door hun identiteit en visie opnieuw te definiëren en uit te dragen op een manier die past bij deze tijd (zoals investeren in o.a. social media, store experience, music, crosschanneling, Burberry-app), is het bedrijf weer gegroeid en heeft het zijn positie weer versterkt in de markt.

27727-00

Ook Stella McCartney is een goed voorbeeld van een bedrijf met een sterke visie en identiteit met duurzaamheids waarden, die verankert zijn in het bedrijf. Deze waarden leven bij de consument van nu en daardoor wordt zij gezien als een van pioniers op het gebied van sterk groeiende sustainable fashion business.

TBBG BRANDING ADVIES:
Kijk opnieuw naar de brand identity en visie van je bedrijf en merk. Thema’s als duurzaamheid, digitalisering, customer service zijn belangrijk om hierin mee te nemen. Kijk ook naar de concurrenten in de markt en bekijk wat hun identiteit en visie is en bepaal daarna hoe jouw bedrijf zich daar van onderscheidt in de markt.

CONTACT US

Neem gerust contact op met onze branding consultant Dorothée Jennekens, als u vragen heeft over de branding van uw merk en bedrijf, zoals het in kaart brengen van de brand-identity.

BUSINESS: VERSTERK JE ORGANISATIE MET MILLENIALS

Inside the business of Everlane

wojack_everlane_72681

Dat consumenten steeds meer via online kanalen als webshops, social media en mobile apps producten kopen is realiteit geworden en zal alleen nog maar toenemen. Online service wordt steeds belangrijker, het gaat niet alleen om goede en persoonlijke service maar ook om snellere service.

fashion-apps

De digitalisering en globalisering vraagt om een enorme aanpassing van de organisatie, het team en de samenwerkende partijen. Wij zien dat succesvolle bedrijven geïnvesteerd hebben in millenials die één zijn met de digitale wereld en de consumentenvraag van nu. Zij werken op verschillende plekken in de organisatie zoals op online, sales, marketing & PR, productie en customer service. Zij snappen de doelgroep en de behoefte van de consument. Zo heeft het bedrijf Everlane mensen in dienst die gewerkt hebben bij Google, Pentagram en designers die o.a. bij American Apparel en Marc Jacobs gewerkt hebben.

TBBG BUSINESS ADVIES:

Een fashion company dat goede millenials in dienst heeft, die ook de identiteit en de visie van het merk ademen, kan in deze veranderende tijd zich sterk neerzetten en groeien. Investeer daarin.

CONTACT US

Neem gerust contact met onze business consultant Juliëtte Plantenga op, als u vragen heeft over de business van uw bedrijf, zoals op het gebied van recruitment of strategie.

Dorothee Jennekens
Dorotheée Jennekens, branding consultant
Share
This