De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Na het hebben van een responsive website en webshop zijn mobiele apps het nieuwste interactieve medium om je als fashion brand mee te onderscheiden, de relatie met je klanten te versterken en de verkoop te bevorderen. Maar wie maakt er gebruik van dit groeiende medium? Verderop in dit artikel geven we cijfers over de penetratie van smartphones en verkooptransacties om een beeld te geven van de groei van dit medium.

schermafbeelding-2016-09-13-om-13-05-24 2476_1

Dat er structurele groei zit in de verkoopcijfers van fashion brands via hun E-commerce kanaal dat is bekend, maar nu wint M-commerce (mobile) terrein in de fashion industrie. Van alle apps die op dit moment beschikbaar zijn is de schatting dat ongeveer 17% uit de fashion industrie komt en met name van de luxe merken (Burberry, Louis Vuitton Paris, Gucci, Chanel), high street merken (Levis, Gstar, Nike, Zara) enkele schoenenmerken (Converse) en outdoor kledingmerk (Northface). Ook de media zoals Vogue, Harper’s Bazaar hebben ingezien dat een eigen app hebben enorme kansen biedt. Zo ook (online)retailers zoals Lafayette Paris, Polyvore, Harrods, Net a Porter, de Bijenkorf hebben al een eigen app.

Maar het soort apps dat de laatste tijd qua aanbod groeit zijn de Personal Shopping Services zoals The Hunt (bouwt aan community), LiketoKnow.it (instagram likes worden gekoppeld aan ‘ready to sale’ aanbod dat via mail bij de klant komt), PS Dept, Keep, Pose en nog meer. zie Forbers. Met deze mobiele apps worden geografische barrieres weggenomen en kunnen consumenten een gelijkwaardige winkelervaring krijgen, waar ook ter wereld. Zo kunnen kledingmerken op geen betere en slimmere manier in contact komen en blijven met hun klanten en op elke locatie verkopen.

In onze zoektocht naar apps van internationale merken zoals Filippa K, APC, Wood Wood, Rika, Acne Studio, Lanvin bleek dat zij geen eigen app hebben ontwikkeld. We vragen ons af waarom deze merken nog geen app hebben? Met name het luxe segment is wel goed vertegenwoordigd. Daarom hebben we een aantal app-toepassingen van andere merken op een rijtje gezet, om een indruk te geven van de mogelijkheden.

1. Cross channel engagement, door b.v. een alert krijgen als je in de buurt van je favoriete winkel bent enof je favoriete verkoopster in de winkel staat
2. Exclusieve content aanbieden zoals nieuws, vlogs en andere video content, interviews, muziek, agenda, backgroundimage etc.
3. Alert krijgen van aanbiedingen van je favoriete items
4. Store locator functie
5. Directe koppeling naar social media content en visa versa (instagram, twitter, facebook)
6. Live en exclusief fashion Show volgen
7. Unieke product informatie aanbieden als je je mobiel voor een product houdt (layering)
8. Specifieke acties alleen via het mobiele kanaal aanbieden
9. Eigen draadloos betalingssysteem aanbieden

Wij zien veel kansen voor een bedrijf met een sterk merk als zij een eigen app ontwikkelen, want deze kan voor sales-, marketing- en brandingtool ingezet worden en voor verdere groei van het merk en het bedrijf zorgen.

1. Penetratie smartphones in NL 2015

fashion-apps
De penetratie van smartphones onder de consumenten is in het tweede kwartaal 2015 in NL 85%

(bron: Telecompaper)

2. Penetratie smart devices in Europa oktober 2015
tumblr_inline_nyafdtAWm51tpd7xq_500

(bron: Flurry)

3. Verkooptransacties via Smartphone 2011 – 2016

In 2011 werd al door een Comm score Survey (onderzoek) gesignaleerd dat in Amerika kleding en accessoires de op éen na meest verkochte items zijn via een smartphone.

Aan het einde van 2016, zal 5% van de 600 miljoen tot 650 miljoen NFC-geactiveerde mobiels tenminste een keer per maand gebruikt worden om “contactloos in-store betalingen te doen bij winkelverkooppunten,” volgens het consultancy bedrijf Deloitte’s jaarlijkse “Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions” report.

Groei van betalen met smartphone

02_deloitte-100580551-orig

(bron: Cio.com)

Dorothee Jennekens
Dorotheée Jennekens, branding consultant
Share
This